VÁLÁS, VÁLÓPER

Ez az a téma, ami a legtöbb embert érinti, hiszen ma Magyarországon a házasságok több, mint fele válással végződik.
Amennyiben a házastársak, vagy legalább az egyik fél úgy dönt, hogy a házasságát fel kívánja bontani, úgy nem kerülhető el a per, a bíróság, mivel házasságot csak bíróság bonthat fel. Természetesen nem mindegy, hogy a házasság felbontása közös megegyezéssel vagy a nélkül (ez az ún. tényállásos válás) történik, különösen, ha kiskorú gyermek is van.

Ha a házasság felbontását mindkét házastárs közösen kéri, akkor nem kell előadni, hogy a házasság miért romlott meg.

Megegyezéses válás esetén, ha nincs közös gyermek, már az első tárgyaláson kimondja a bíróság a válást. Közös gyermek esetén pedig általában a második tárgyaláson, és itt hagyja jóvá a felek egyezségét is. A közös megegyezés megfogalmazásában és megszerkesztésében mindenképp érdemes ügyvéd közreműködését kérni, hiszen egy szakszerűen megfogalmazott egyezséggel kiküszöbölhetők a félreértések és viszonylag gyorsan – egy vagy két –  el lehet válni.

A feleknek a következő kérdésekben mindenképp meg kell állapodniuk:

  • A közös lakás használata.
  • A gyermekek feletti szülői felügyeleti jog gyakorlása (korábban gyermekelhelyezés).
  • A gyermekekkel való kapcsolattartás.
  • A gyermektartás: a különélő szülő mekkora összeggel járul hozzá a gyermek gondozásához.
  • A házastársi tartás.

Ha megvan az egyezség, akkor bírósághoz kell fordulni és a feleknek az egyezség jóváhagyását és a házasság felbontását kell kérni.
A házasság felbontásához a vagyon megosztásában nem kell megállapodni, ez egy külön megegyezés vagy per tárgya lesz.

Amennyiben a felek között nincs egyezség, úgy mindenképpen javasolt ügyvédi képviseletet igénybe venni, mert egy peres eljárás – főleg egy olyan helyzetben, ahol sok az érzelem, esetleg a sértettség is – nem könnyű, és nem is elvárható, hogy bárki a saját ügyében a kellő távolságtartással és higgadtsággal tudjon eljárni. A jogi szaktudásról – ami pedig egy pernél nélkülözhetetlen – nem is beszélve.

Minden per fontos, de egy valópernél a gyermek(ek) sorsáról is döntés születik, hiszen a bíróság dönti el, hogy melyik szülő kapja a felügyeleti jogot.
Ammenyiben válással, gyermekelhelyezéssel, kapcsolattartással, tartásdíjjal kapcsolatban bármilyen kérdése van, vagy esetleg peres eljárásban van szüksége jogi képviseletre, hívjon, és kérjen időpontot.