HÁZASSÁGI SZERZŐDÉS

Sajnos, Magyarországon a házassági szerződés még nem olyan elterjedt jogintézmény, pedig egy házassági szerződéssel elkerülhető az évekig tartó marakodás, pereskedés. Egy hosszú házasság alatt nem csak feledésbe merülhetnek dolgok, hanem esetlegesen a felek hajlamosak másképp emlékezni arra, hogy ki, mikor, mit adott bele az adott vagyon megszerzésébe.

Ha nincs házassági szerződés, akkor a törvényes vagyonjogi rendszer érvényesül, azaz a felek, amit a házasság alatt együtt, vagy akár külön-külön szereztek fele-fele arányban képezi a tulajdonukat. Ez alól kivétel az, ami a felek különvagyona.
Egy házassági szerződésben lehetőség van arra, hogy a felek rögzítsék azt is, hogy mi az a vagyontárgy, ami valamelyik fél különvagyonát képezi, a későbbi viták elkerülése érdekében.

De lehetőség van arra is, hogy a felek részben, vagy akár teljes egészben eltérjenek a törvényes vagyonjogi rendszertől, azaz a fele-fele szerzés elvétől. Akár kiköthetnek egy teljes vagyon elkülönítési rendszert, amikor csak a közös gyermek és a közös háztartás költségeit viselik közösen, de egyébként a vagyonuk elkülönül, és nem szereznek közös tulajdont.
Ugyanígy egy vagyonjogi szerződésben ki lehet kötni, hogy csak az egyik fél által a másik tudta nélkül felvett hitel, nem lesz közös adósság. Ez praktikus lehet egy pénzügyeit nem annyira jól kezelő fél esetében.

A felek a házassági vagyonjogi szerződésben különböző vagyonjogi rendszereket köthetnek ki, és eltérhetnek a törvényes vagy a választott vagyonjogi rendszerek szabályaitól is, ha az eltérést a törvény nem tiltja.
A szerződés érvényességéhez annak közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalása szükséges, tehát nem elég otthon megírni, és két tanú jelenlétében aláírni.

A házassági szerződés megkötését minden esetben javaslom, mert egyénre szabottan fel lehet állítani egy olyan rendszert, ami mindkét félnek megfelelő védelmet és nyugalmat biztosít. Nem beszélve arról, hogy így elkerülhető az évekig tartó, a pénztárcát és az idegrendszert rendesen megterhelő pereskedés.

Házassági szerződést köthetnek a házastársak és a házasulandók is, tehát a szerződés megköthető nem csak a házasság alatt, hanem még előtte is.
Amennyiben házassági szerződés megkötésén gondolkodik, vagy bármilyen házassági vagyonjogi kérdése van, hívjon, és kérjen időpontot.